Dawne hale targowe Les Halles, które Emil Zola nazwał brzuchem Paryża, nie istnieją już od 45 lat. Powstał jednak projekt stworzenia nowego centrum żywnościowego miasta i to takiego na miarę XXI wieku. Réalimenter Masséna to miejsce, gdzie wszystko będzie o jedzeniu: jego uprawie, przetwarzaniu, podawaniu, no i jedzeniu. Całość w zgrabnie zaprojektowanej wieży, która miałaby stanąć w XIII dzielnicy jako swego rodzaju nowoczesne rozwinięcie starych zabudowań dworca Massena.
Projektowi patronuje biuro DGT Architects, ale jest inicjatywą całej grupy ludzi, którym zależy na uświadomieniu jak wielkie zmiany czekają nas w produkcji żywności. Teza wyjściowa jest jasna: rosnąca liczba konsumentów powoduje, że nie da się utrzymać liniowego cyklu wytwarzania jedzenia: od rolnika, przez przetwórcę, na stół, a pozostałości do śmieci i ścieków. Pomysłodawcy Réalimenter Masséna przekonują, że trzeba będzie zamknąć ten obieg coraz lepiej gospodarując zasobami i rozwijając ich odzysk.
Ciekawy jest już budynek, który ma wyrosnąć w sąsiedztwie bloków projektowanych przez Le Corbusiera. Wieża w całości powstanie z drewna. Zostanie połączona ze starym budynkiem kolejowym, nakrytym drewnianym rusztowaniem. Oba budynki będą opasane tarasami, które wieżę oplotą spiralnie. Będzie można wokół niej spacerować aż na szczyt.
Najważniejsze jest jednak to co w środku. Réalimenter Masséna ma być rodzajem laboratorium i centrum badawczym miejskiej agrokultury. Pierwszą linię wsparcia zapewni AgroParisTech. To czołowa uczelnia rolnicza Francji, która skupi się na dostarczaniu nowoczesnego know-how na temat upraw i oczywiście wszelkich niezbędnych materiałów (nasion etc.). W projekt angażuje się także Sous les Fraises, firma specjalizująca się w rozwijaniu miejskich upraw oraz La Ruche qui dit Oui, którego specjalnością jest bezpośrednie łączenie lokalnych gospodarstw z odbiorcami ich produktów.
Na miejską farmę przeznaczono tu 750 m kw. ulokowane na trzech najwyższych poziomach wieży oraz na dachu sąsiedniego budynku. Całość będzie zasilana wodą w obiegu zamkniętym. To będzie królestwo Sous les Fraises. Naukowcy z AgroParisTech otrzymają pracownie, w których będą prowadzić szkolenia – nie tylko na temat samych upraw, ale także specyfiki miejskiej agrokultury i najnowszych technologii, które pozwalają się jej rozwijać. La Ruche qui dit Oui zajmie się z kolei dystrybucją żywności – zorganizują coś na kształt targu jedzeniowego.
Na samej uprawie i handlu się nie skończy. W Réalimenter Masséna będzie wspólne gotowanie i to nie tylko posiłków – działać ma tu także miejska przetwórnia konserw. Całość dopełniona ma być zapleczem kulutralno-rozrywkowym z barem i galerią sztuki ulicy. Budynek będzie gotowy w roku 2018 roku.
/Fot: >Réalimenter Masséna//
PRZECZYTAJ TAKŻE: