Taki pomysł miała właścicielka jednej z angielskich kawiarni i kawę na wynos zaczęła wręczać w ceramicznych kubkach. Klienci odwdzięczyli się nie tylko zwrotem naczyń, ale też oddawaniem swoich, już nie używanych kubków.
Skoro są zwrotne butelki na napoje, dlaczego w ten sam sposób nie można używać kubków do kawy, kiedy w kawiarni kupuje się ją na wynos. Do takiego wniosku doszła Anna Matthews, założycielka La Tour Cycle Café, działającej w angielskim Ipswich. Całkiem zrezygnowała z jednorazowych kubków i wszystkie napoje oferuje w tradycyjnych naczyniach, takich jakich używamy w domu czy biurze.
Klienci, którzy docenili ten pomysł na zmniejszenie ilości trudnych do przetworzenia odpadów – w Wielkiej Brytanii dziennie pije się 6,8 mln filiżanek kawy – sumiennie pamiętają o odnoszeniu zwrotnych „opakowań” na gorące napoje. Anna Matthews była przygotowana na to, że na bieżąco będzie musiała uzupełniać kolekcję, ale jej La Tour Cycle Café wytworzyło w klientach całkiem nowy, pożyteczny nawyk.
Kawosze nie tylko są zachęcani do zwracania wziętych kubków, ale także przynoszenia do kawiarni swoich własnych, nieużywanych, które gromadzą się w domowych czy biurowych szafkach. A te kolekcje przecież stale rosną i to nie tylko w wyniku zakupów, ale też otrzymywania prezentów i różnego rodzaju gadżetów wręczanych przez firmy. I tak wytworzył się mały obieg wtórny, który dużej ilości dawno zapomnianej ceramiki dał nowe życie.
/Fot: SerenityRose, La Tour Cycle Café//
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Jeszcze nie dodano komentarza!