Właściwie nie byłby to całkiem nowy podatek. Po prostu padła propozycja, aby podwyższyć VAT na mięso z 7 na 19 proc., czyli do stawki obowiązującej na większość towarów. Pieniądze pozyskane w ten sposób miałyby zostać przeznaczone na polepszenie warunków życia zwierząt gospodarskich i bardziej szczegółową kontrolę sposobów ich hodowli.
Propozycję zgłosili politycy Zielonych oraz SPD. Przedstawili ją zajmujący się polityką rolną w obu partiach Friedrich Ostendorf (Zieloni) oraz Rainer Spieging (SPD).
Pomysł podchwycili jednak również politycy rządzącej koalicji CDU/SCU. Albert Stegemann, członek Bundestagu, który w imieniu CDU reprezentuje sprawy rolne (sam jest rolnikiem) zapowiedział, że jest otwarty na pomysł dodatkowego podatku od mięsa, ale z jednym zastrzeżeniem: „Taki podatek może być propozycją konstruktywną, a dodatkowe dochody powinny zostać wykorzystane na wsparcie hodowców zwierząt, aby pomóc im w tworzeniu lepszych warunków chowu”.
/Fot: Arran Moffat//
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Jeszcze nie dodano komentarza!