Skip to main content

Miasta wyżywią się same

W Paryżu wyrasta największa dachowa farma na świecie. Ulokowana została na nowo powstałym budynku Paris Convention Centre w XV dzielnicy Paryża, w południowo-zachodniej części miasta. Połać obsadzona pełnym przeglądam owocowo-warzywnym – od truskawek, przez pomidory, a na sałacie kończąc – już wkrótce będzie miała 14 tys. mkw.

W całości wypełni się w 2022 roku. Wówczas jej możliwości wegetatywne będą na tyle duże, że farma będzie w stanie wyżywić 1,5 tys. rodzin. Farma będzie mieć wszystkie innowacje technologiczne, które pozwolą jej być maksymalnie efektywną i nie obciążającą środowiska: m.in. będzie wykorzystywać ograniczoną ilość wody, krążącą tu w obiegu zamkniętym. Ma to być pokaz jak w sposób lokalny, bez obciążania środowiska transportem można żywić miejskie wspólnoty. Paryżanie będą mogli tutaj wydzielić kawałek ogródka dla siebie i uprawiać to, co lubią.
„Jeśli wszyscy by tego chcieli, na poziomie regionalnym moglibyśmy mieszkańców całkowicie zaopatrywać w świeżą żywność z lokalnych źródeł” w rozmowie z Euronews mówi Rob Roggema, profesor na Hanze University of Applied Sciences, którego specjalnością są przemiany przestrzenne.

Za przykład miasta z dużym potencjałem wskazuje się np. Amsterdam, gdzie mimo gęstej zabudowy i ogromnego zainteresowania mieszkaniami, aż 12,5 proc. powierzchnie leży odłogiem. Z wyliczeń wynika, że jeśli tylko tę część przestrzeni wykorzystać na miejskie nasadzenia dałoby się wyżywić jedną czwartą mieszkańców Amsterdamu. „Jeśli więc dodatkowo przeznaczylibyśmy pod uprawę trzy razy większy teren wokół miasta, to wyżywilibyśmy wszystkich”, dodaje Rob Roggema.

/Fot: Valode & Pistre Architectes Atlav AJN//


PRZECZYTAJ TAKŻE:

Jeszcze nie dodano komentarza!

Twój adres nie będzie widoczny publicznie.

Najpopularniejsze teksty

Miasta zielone – śródmiejskie farmy

4 firmy, które wyławiają CO2 z oceanu

Kiedy przyjdzie kolej na wodór

Energetyka wiatrowa wkracza do miast