Skip to main content

W zeszły roku, kiedy w efekcie pandemii został wprowadzony lockdown ucierpiało na tym większość gałęzi gospodarki, ale jednym z najbardziej poszkodowanych sektorów okazały się restauracje. Wsparcie finansowe dla pracowników oraz właścicieli restauracji często okazywało się zbyt małe by mogli oni przetrwać. Dlatego władze Phoenix w Arizonie stworzyły plan dodatkowego ich wsparcia, który miał również pomóc rozwiązać problemy najbardziej potrzebujących mieszkańców jeszcze sprzed pandemii. 

W ramach dodatkowego pakiety pomocowego miasto przeznaczyło już 951 tysięcy dolarów, na ambitny projekt wspierający jednocześnie – biednych często bezrobotnych mieszkańców Phoenix, których życie w pandemii stało się jeszcze trudniejsze, lokalnych farmerom (którzy szukają zbytu na swoje produktów) oraz kucharzy i kelnerów, którzy stracili swoje pracy. Tak właśnie powstał program Feed Phoenix, wydawania dziesiątki tysięcy bezpłatnych posiłków dla najbardziej potrzebujących mieszkańców, a jego skuteczność była tak zadowalająca, że został przedłużony na wiosnę tego roku. Feed Phoenix jest prowadzone przez organizację non-profit Local First Arizona, która nawiązała współpracę pomiędzy trzema z poszkodowanych grup jakimi są farmerzy, właściciele i pracownicy restauracji oraz bezrobotni, których podczas pandemii przybyło dziesiątki milionów w Stanach Zjednoczonych (według statystyk 26 milionów Amerykanów niedojada). 

Z fundusz Local First Arizona środki trafiają do farmerów sprzedających produkty żywnościowe, jak i kucharzy i kelnerów przyrządzających z nich posiłki oraz je wydających. W ten sposób pośrednio zyskują odciążani od konieczności utrzymania pełnego zatrudnienia właściciele nieczynnych restauracji, oraz najbiedniejsi mieszkańcy Phoenix mogący liczyć na świeże i pożywne dania 

Do grudnia dzięki inicjatywie powstało ponad 50 tysięcy posiłków łącznie z obiadami na święto dziękczynienia. Po takim sukcesie inicjatywa została przedłużona do wiosny. Mimo, że Feed Phoenix zostało zorganizowane jako sposób pomocy poszkodowanym w efekcie pandemii, jego koordynatorzy mają nadzieję, że relacje jakie pomogli związać wprowadzą zmiany w funkcjonowaniu miasta. Już teraz wielu farmerów kontaktuje się bezpośrednio z menedżerami restauracji, którzy bardzo sobie cenią jakość ich produktów, co daje nadzieje na zmianę funkcjonowanie gastronomii w Phoenix na stałe.

Jeszcze nie dodano komentarza!

Twój adres nie będzie widoczny publicznie.

Najpopularniejsze teksty

Miasta zielone – śródmiejskie farmy

4 firmy, które wyławiają CO2 z oceanu

Kiedy przyjdzie kolej na wodór

Energetyka wiatrowa wkracza do miast