Skip to main content

Bezmięsny sznycel po helsińsku

Kolejne mięsne kąski idą na wegańską dietę. Tym razem przyszedł czas na sznycla, którego dekonstrukcją zajęli się fińscy naukowcy z Solar Foods, ale możliwości nowego białkowego preparatu Solein są znacznie szersze i przysłużą się także miłośnikom mięsa. Baza, na której stworzyli nowy zamiennik mięsa jest przy tym znacznie skromniejsza niż w przypadku podobnych projektów.

Podstawowym składnikiem jest tu swoista mikroorganiczna zupa pobrana z gleby, którą w warunkach laboratoryjnych karmiono substancjami odżywczymi, a także wodorem i dwutlenkiem węgla. Na takiej miksturze wyhodowano nową formę preparatu białkowego nazwanego Solein. Jak większość substancji prostych ma on formę praktycznie pozbawionego smaku proszku przypominającego mąkę, a zawartość samych protein sięga 65 proc.  

I to właśnie z niego ulepiono podrabianego sznycla, jest to jednak tylko próba pokazania jak duże możliwości ma Solein. Finowie z Solar Foods, którzy na komercjalizację swojego wynalazku otrzymali 25 mln euro, myślą o nim bardziej jako uniwersalnym dodatku do wegańskiej diety, który wzbogaciłby ją o białko. Stąd Solein przede wszystkim ma być bezglutenową alternatywą dla mąki, nadającą się zarówno do wypiekania pieczywa, jaki i makaronu. Poza tym może stanowić bazę wegańskich smarowideł do pieczywa, serów, mleka, jogurtów czy lodów, a nawet ciastek i wypieków (tu ma też stanowić zamiennik dla olejów m.in. palmowych). Naturalne białko pozyskiwane z serwatki ma też zastępować w odżywkach dla sportowców – czy to w formie koktaili, czy też przekąsek.

Solein jest także obiecującym wynalazkiem dla miłośników mięsa. Jest bowiem bardzo mocnym konkurentem dla pasz zwierzęcych bazujących na soi, a przy tym jego produkcja jest znacznie bardziej ekologiczna. Bioreaktor, w którym powstaje, nie tylko nie potrzebuje dużego areału, ale przede wszystkim dziesięciokrotnie mniej wody niż soja, a to przecież ogromne zużycie wody jest traktowane jako najbardziej nieekologiczny aspekt hodowli. Fińscy inżynierowie swój preparat postrzegają wręcz jako ogromna szansę na obniżenie kosztów hodowli oraz produkcji białka mięsnego – według Solar Foods do 2035 roku może być ono aż 10-krotnie tańsze. 

/Fot: traveljunction//


 

PRZECZYTAJ TAKŻE:

Jeszcze nie dodano komentarza!

Twój adres nie będzie widoczny publicznie.

Najpopularniejsze teksty

Miasta zielone – śródmiejskie farmy

4 firmy, które wyławiają CO2 z oceanu

Kiedy przyjdzie kolej na wodór

Energetyka wiatrowa wkracza do miast