Jen Keane z Central Saint Martins School of Art and Design w Londynie w ramach pracy magisterskiej postanowiła stworzyć nowy rodzaj biodegradowalnego, trwałego materiału, który zastąpi produkty pochodzenia zwierzęcego lub petrochemicznego. A konkretnie – „uszyć” z takiego materiału but sportowy, który w praktyce potwierdzi możliwości nowej technologii.
Opracowany przez nią, wspólnie z naukowcami z Imperial College, materiał opiera się na „tkaniu mikrobiologicznym”. Inspiracją były cieniutkie nici pozostawiane przez namnażające się bakterie. Po testach z równego rodzaju bakteriami, do eksperymentu wykorzystano wytwarzające celulozę bakterie Komagataeibacter rhaeticus (k. rhaeticus). Okazało się, że można zaprojektować ich działanie, uzyskując materiał mocniejszy niż wiele syntetycznych tworzyw, jak polipropylen czy polyethylen.
– W porównaniu z tradycyjnym tkaniem wygląda to tak, że ja splatam osnowę, a one tkają – wyjaśnia Jen Keane. Proces zaczyna się od dwuwymiarowego rusztowania z przędzy, które umieszczone zostaje w pożywce fermentacyjnej zawierającej bakterie. Dalej działają już same bakterie, które nanoszą swój biomateriał na rusztowanie. Z jednej strony rusztowanie pomaga bakteriom namnażać się, z drugiej – mikrobiologiczna przędza umacnia je. Po wyjęciu otrzymanego płatu materiału z kąpieli mikrobiologicznej, formuje się but, a następnie go sterylizuje.
Celuloza pochodzenia bakteryjnego jest już stosowana w przemyśle spożywczym oraz do wytwarzania sztucznej skóry i naczyń krwionośnych. Jej wykorzystanie nie wymaga kosztownej aparatury, co sprawia, że technologia nadaje się do lokalnej produkcji.
Współzałożony przez Jen Keane start-up Modern Synthesis zamierza wprowadzić swój produkt na rynek. Genetyczna modyfikacja bakterii ma zwiększyć ich efektywność w wytwarzaniu celulozy, a także podnieść trwałość i moc włókien. Firma chce konkurować z dostawcami skóry zwierzęcej i prowadzi już rozmowy z producentami obuwia sportowego. Udało się jej także już pozyskać 4,1 mln dolarów od przekonanych do tego planu inwestorów.
Jeszcze nie dodano komentarza!