Trudno o lepszy pomysł: produkowanie masła z dwutlenku węgla, którego mamy w nadmiarze. Ponoć jest wyjątkowo kremowe. Bez udziału zwierząt, bez wykorzystania ziemi uprawnej i bez nawozów, hormonów i antybiotyków. Idealna opcja nie tylko dla wegan.
Za całym tym przedsięwzięciem stoi startup Savor wspierany m.in. przez Billa Gatesa, który zachwycił się smakiem ich masła. Swój produkt reklamuje jako prawdziwy tłuszcz, a nie jego zamiennik. „Zaczynamy od źródła węgla, takiego jak dwutlenek węgla, i używamy odrobiny ciepła oraz wodoru, aby utworzyć łańcuchy, które następnie mieszamy z tlenem z powietrza, aby uzyskać tłuszcze i oleje, które znamy, kochamy i nad którymi się ślinimy. W ten sposób uzyskujemy bogate, zachwycające składniki bez cierpienia zwierząt, plantacji palmowych lub niebezpiecznych chemikaliów. Wszystko w najbardziej wydajny, najbardziej odporny, najmniej zanieczyszczający sposób znany nauce”, chwalą się twórcy Savor.
Produktem finalnym jest więc nie tylko masło, ale także oleje, a nawet łój wołowy. W przypadku tłuszczów zwierzęcych zespół koncentruje się na dopasowaniu sposobu, w jaki cząsteczki się topią. „To odwzorowuje zachowanie, które nazywa się wrażeniem w ustach, które ostatecznie jest bardzo istotne dla doznań smakowych związanych z jedzeniem”, w rozmowie z Fast Company mówi Kathleen Alexander, CEO i współzałożycielka Savor. Wykorzystując procesy sprawdzone w branży paliw syntetycznych firma chce zwiększy produkcję w swojej pierwszej fabryce.
Na pierwszy ogień idzie masło, bo ceny tłuszczy zwierzęcych są relatywnie najwyższe – kostka najtańszego masła w Walmarcie kosztuje 4,5 dolara za 16 uncji co w przeliczeniu daje około 8 zł za kostkę o wadze 200 gr (irlandzkie Kerrygold jest jednak dwa razy droższe, podczas gdy w Polsce można je kupić za 9 zł). W następnej kolejności Savor chce także sprzedawać łój wołowe i ew. smalec. Dalszy rozwój palety produktów uzależniony będzie od obniżenia kosztów procesu. Wówczas mogą pojawić się nie tylko oleje, ale także mleko i lody. Wszystkie produkty, w których tłuszcz odgrywa pierwszoplanową rolę.
/Fot: Ailin Zhang/Savor//
Jeszcze nie dodano komentarza!