Skip to main content

Jedzenie posiłków w liściach? Doświadczyły tego na pewno osoby, które trafiły na streetfood w którymś z azjatyckich krajów. Wielowiekowa tradycja. Dlaczego by więc z liści nie produkować zwykłych talerzyków?

To idea, która stoi za niemieckim przedsięwzięciem Leaf Republic. Młodzi, społeczni przedsiębiorcy opracowali technikę sprasowywania liści tak, aby nabierały kształtu talerzyków lub miseczek. Każdy element ekologicznej zastawy składa się trzech warstw: na spód idą liście, później wodoodporny „papier” zrobiony z liści, i znów liście. Tak dobraną kompozycję tłoczy się na prasie.

Użycie trzech warstw liści wynika z przyczyn estetycznych. Do zewnętrznych warstwy używa się specjalnie sprowadzanych z Indii liści winobluszcza, których zaletą jest to, że nie tracą barwy po zgnieceniu.
Leaf Republic powstała nie tylko jako alternatywa dla jednorazowych talerzyków z plastiku, ale także tych biodegradowalnych z papieru. W przypadku naczyń z liści nie trzeba wycinać drzew. Sam okres ich rozkładu w naturze wynosi 28 dni. Nie jest to jednak tania zastawa: średnie i małe talerzyki kosztują po około 2 zł za sztukę.
/Fot: Leaf Republic//


PRZECZYTAJ TAKŻE:

Jeszcze nie dodano komentarza!

Twój adres nie będzie widoczny publicznie.

Najpopularniejsze teksty

Kiedy przyjdzie kolej na wodór

Energetyka wiatrowa wkracza do miast

Trump klimatu nie popsuje