Naukowcy przedstawiają kolejne dowody na to, że ustawianie paneli słonecznych na uprawnych polach sprzyja zarówno wzrostowi roślin, jak i produkcji prądu. Ostatnio prof. Max Zhang z zespołem wydziału inżynierii mechanicznej na Uniwersytecie Cornell, dowiódł że taki, symbiotyczny układ zwiększa żywotność paneli słonecznych.
„Wspólna lokacja rolnictwa i fotowoltaiki to jedno z atrakcyjnych rozwiązań, ale jego upowszechnienie utrudnia przekonanie, że w może to wymuszać poważne kompromisy między produkcją żywności a produkcją energii. My zbadaliśmy wpływ agrowoltaiki na mikroklimat farmy słonecznej i temperaturę powierzchni modułów fotowoltaicznych”, wyjaśniają naukowcy. Wyższe temperatury mogą skrócić żywotność i wydajność paneli słonecznych. Zespół z Cornella wykazał, że agrowoltaiczna farma fotowoltaiczna zamontowana na wysokości 4 m nad uprawą soi wykazuje obniżenie temperatury modułów fotowoltaicznych nawet o 10 st. Celsjusza w porównaniu z farmą fotowoltaiczną zamontowaną na wysokości 0,5 m nad gołą glebą. „Wyniki te wskazują, że warunki gruntowe i wysokość paneli odgrywają ważną rolę w chłodzeniu farm fotowoltaicznych, a systemy agrowoltaiczne mogą potencjalnie pomóc w rozwiązaniu światowego kryzysu żywnościowo-energetycznego poprzez poprawę wydajności konwersji fotowoltaiki przy jednoczesnym umożliwieniu produkcji rolnej na tych samych gruntach„, dodają naukowcy.
Działają tu co najmniej trzy czynniki:
- Pierwszym jest ewapotranspiracja, czyli parowanie wody z upraw dzięki czemu obniża się temperatura powietrza pod panelami.
- Drugą przyczyną jest inny sposób absrobcji ciepła upraw niż gołej gleby – ziemia gromadzi energię słońca nagrzewając się i podnosząc temperaturę otoczenia, podczas gdy rośliny energię światła wykorzystują do wzrostu.
- Trzecią kwestią jest po prostu konstrukcja i umieszczenie paneli na stelażach osiem razy wyższych niż w przypadku klasycznych instalacji – to umożliwia łatwiejszy przepływ powietrza, lepiej wentylując panele.
Już wcześniej naukowcy wykazywali, że korzyści płyną także w drugą stronę. Zespół z University of Sheffield, a także World Agroforestry i Latia Agripreneurship Instituten z siedzibą w Kajiado w Kenii badał jak zacienienie, które wprowadzaja agrowoltaika wpływa na wzrost roślin. „Wiele miejsc w Afryce Wschodniej charakteryzuje się dużym natężeniem światła, wysokimi temperaturami i niskimi opadami deszczu. Systemy energii agriwoltaicznej mogą znacznie poprawić produktywność upraw, ponieważ cień zapewniany przez panele zmniejsza stres cieplny i utratę wody”, wyjaśniają naukowcy.
Według naukowców stojących za badaniem, kapusta posadzona pod panelami była o jedną trzecią większa niż ta posadzona na kontrolowanych poletkach z taką samą ilością nawozu i wody. Równie obiecujące były uprawy bakłażana, a nawet delikatnej sałaty.
/Fot: UC Davis College of Engineering//
Jeszcze nie dodano komentarza!