Skip to main content

Bezmięsny sznycel po helsińsku

Kolejne mięsne kąski idą na wegańską dietę. Tym razem przyszedł czas na sznycla, którego dekonstrukcją zajęli się fińscy naukowcy z Solar Foods, ale możliwości nowego białkowego preparatu Solein są znacznie szersze i przysłużą się także miłośnikom mięsa. Baza, na której stworzyli nowy zamiennik mięsa jest przy tym znacznie skromniejsza niż w przypadku podobnych projektów.

Podstawowym składnikiem jest tu swoista mikroorganiczna zupa pobrana z gleby, którą w warunkach laboratoryjnych karmiono substancjami odżywczymi, a także wodorem i dwutlenkiem węgla. Na takiej miksturze wyhodowano nową formę preparatu białkowego nazwanego Solein. Jak większość substancji prostych ma on formę praktycznie pozbawionego smaku proszku przypominającego mąkę, a zawartość samych protein sięga 65 proc.  

I to właśnie z niego ulepiono podrabianego sznycla, jest to jednak tylko próba pokazania jak duże możliwości ma Solein. Finowie z Solar Foods, którzy na komercjalizację swojego wynalazku otrzymali 25 mln euro, myślą o nim bardziej jako uniwersalnym dodatku do wegańskiej diety, który wzbogaciłby ją o białko. Stąd Solein przede wszystkim ma być bezglutenową alternatywą dla mąki, nadającą się zarówno do wypiekania pieczywa, jaki i makaronu. Poza tym może stanowić bazę wegańskich smarowideł do pieczywa, serów, mleka, jogurtów czy lodów, a nawet ciastek i wypieków (tu ma też stanowić zamiennik dla olejów m.in. palmowych). Naturalne białko pozyskiwane z serwatki ma też zastępować w odżywkach dla sportowców – czy to w formie koktaili, czy też przekąsek.

Solein jest także obiecującym wynalazkiem dla miłośników mięsa. Jest bowiem bardzo mocnym konkurentem dla pasz zwierzęcych bazujących na soi, a przy tym jego produkcja jest znacznie bardziej ekologiczna. Bioreaktor, w którym powstaje, nie tylko nie potrzebuje dużego areału, ale przede wszystkim dziesięciokrotnie mniej wody niż soja, a to przecież ogromne zużycie wody jest traktowane jako najbardziej nieekologiczny aspekt hodowli. Fińscy inżynierowie swój preparat postrzegają wręcz jako ogromna szansę na obniżenie kosztów hodowli oraz produkcji białka mięsnego – według Solar Foods do 2035 roku może być ono aż 10-krotnie tańsze. 

/Fot: traveljunction//


 

PRZECZYTAJ TAKŻE:

Jeszcze nie dodano komentarza!

Twój adres nie będzie widoczny publicznie.

Najpopularniejsze teksty

Akumulatory lepsze pod każdym względem

Domy pod termoforem

AI mocno odciska swój ślad węglowy

Rok za rokiem świat bije rekord ciepła

Upały przyspieszają starzenie

Solarny skuter