Skip to main content

Uprawa lokalnej żywności w dużych miastach na małych przestrzeniach balkonowych to wyzwanie dla miejskich farmerów. Urbanistyczny projekt IKEA i Dixona ma na celu zachęcić ludzi do dbania o zdrowie poprzez własną uprawę ekologicznych warzyw i zwiększyć w nich świadomość na temat świadomego problemu marnowania jedzenia. „Jedzenie jest istotną częścią codziennego życia, a IKEA chce inspirować i umożliwiać zdrowsze i bardziej zrównoważone życie„- mówią przedstawiciele firmy.

Dixon i szwedzka marka wyposażenia domów pracuje nad serią artykułów gospodarstwa domowego i narzędzi ogrodniczych służących do uprawy roślin w zaciszu domowym. Kolekcja ma zostać zaprezentowana już niebawem – w maju tego roku – na światowych targach RHS Chelsea Flower Show w Londynie. Wystawą będzie ogród podzielony na dwa poziomy. Na dole znajdzie się „laboratorium ogrodnicze”, w którym zostanie pokazana technologia hydroponiczna wykorzystywana do uprawy roślin „hiper-nienaturalnych”. Poziom wyżej, czyli w “oazie botanicznej” IKEA przedstawi naturalny ekosystem drzew i wybranych roślin ze z względu na ich właściwości lecznicze i zdrowotne.

Instalacja ma na celu pokazanie różnic pomiędzy systemami uprawy roślin – laboratoryjnym i tym w naturalnym środowisku. “Gdyby więcej warzyw było uprawianych w domach, miałoby to pozytywny wpływ na planetę. Zużyto by mniej wody i zmarnowano mniej jedzenia. Mniej trzeba by było transportu, który również nie przyczynia się do polepszenia warunków życia w mieście – mówią przedstawiciele firmy.

Autor: Liwia Kowalik

/Fot: IKEA//


PRZECZYTAJ TAKŻE:

Jeszcze nie dodano komentarza!

Twój adres nie będzie widoczny publicznie.

Najpopularniejsze teksty

Akumulatory lepsze pod każdym względem

Domy pod termoforem

AI mocno odciska swój ślad węglowy

Rok za rokiem świat bije rekord ciepła

Upały przyspieszają starzenie

Solarny skuter