Skip to main content

Uprawa lokalnej żywności w dużych miastach na małych przestrzeniach balkonowych to wyzwanie dla miejskich farmerów. Urbanistyczny projekt IKEA i Dixona ma na celu zachęcić ludzi do dbania o zdrowie poprzez własną uprawę ekologicznych warzyw i zwiększyć w nich świadomość na temat świadomego problemu marnowania jedzenia. „Jedzenie jest istotną częścią codziennego życia, a IKEA chce inspirować i umożliwiać zdrowsze i bardziej zrównoważone życie„- mówią przedstawiciele firmy.

Dixon i szwedzka marka wyposażenia domów pracuje nad serią artykułów gospodarstwa domowego i narzędzi ogrodniczych służących do uprawy roślin w zaciszu domowym. Kolekcja ma zostać zaprezentowana już niebawem – w maju tego roku – na światowych targach RHS Chelsea Flower Show w Londynie. Wystawą będzie ogród podzielony na dwa poziomy. Na dole znajdzie się „laboratorium ogrodnicze”, w którym zostanie pokazana technologia hydroponiczna wykorzystywana do uprawy roślin „hiper-nienaturalnych”. Poziom wyżej, czyli w “oazie botanicznej” IKEA przedstawi naturalny ekosystem drzew i wybranych roślin ze z względu na ich właściwości lecznicze i zdrowotne.

Instalacja ma na celu pokazanie różnic pomiędzy systemami uprawy roślin – laboratoryjnym i tym w naturalnym środowisku. “Gdyby więcej warzyw było uprawianych w domach, miałoby to pozytywny wpływ na planetę. Zużyto by mniej wody i zmarnowano mniej jedzenia. Mniej trzeba by było transportu, który również nie przyczynia się do polepszenia warunków życia w mieście – mówią przedstawiciele firmy.

Autor: Liwia Kowalik

/Fot: IKEA//


PRZECZYTAJ TAKŻE:

Jeszcze nie dodano komentarza!

Twój adres nie będzie widoczny publicznie.