Skip to main content

Jak hodowla pstrąga pomaga ratować klimat

Jeśli chcemy realistycznie zmniejszyć spożywanie czerwonego mięsa, musimy znaleźć jakieś realne zamienniki. Produkcja sztucznego mięsa mimo szybkiego rozwoju na dłuższa metę nie rozwiąże problemu. Po pierwsze nie da się przekonać do tego wszystkich konsumentów, po drugie nie jest ona całkowicie zastąpić mięsa. Dlatego tak wielkie znaczenie mają w naszej diecie ryby. Tu oczywiście znowu pojawia się kolejny problem, związany z ich odławianiem i ryzykiem przetrzebienia zasobów rybnych mórz i oceanów. Rosnące zapotrzebowanie na mięso ryb doprowadziło do spadku  populacji ryb żyjących w naturze o około 30 procent. Odciążeniem dla połowów są akwakultury czyli hodowla ryb, której rynek w Europie warty jest 4,1 mld euro.

– Sektor ten może oferować zdrową żywność o niższym śladzie klimatycznym i środowiskowym – tłumaczy Virginijus Sinkevičius, komisarz do spraw środowiska, oceanów i rybołówstwa.

Hodowla ryb jest często reklamowana jako niezwykle wydajny sposób produkcji białka zwierzęcego. Według danych Global Aquaculture Alliance przytoczonych przez Scientific American, z każdego kilograma paszy dla ryb można dostarczyć nawet 15 razy więcej mięsa bogatego w białko, niż w przypadku hodowli bydła.

– Świat potrzebuje akwakultury, aby zaspokoić stale rosnące zapotrzebowanie na ryby czy owoce morza. Akwakultura daje nam możliwość zjedzenia ryby, która rozwijała się w swoim tempie i przez to jest zdrowa – mówi Pascal Brodnicki, znany kucharz i osobiście miłośnik ryb. 

Jedną z najlepiej nadających się ryb do hodowli w polskich warunkach jest pstrąg. Podstawowym kryterium bytowania pstrąga jest czysta i bogata w tlen woda. Takich warunków do życia potrzebuje zarówno w naturalnych akwenach, jak i w akwakulturze, co często pozytywnie wpływa na środowisko, dodatkowo prowadząc do jego oczyszczenia. W efekcie pstrąg jest jedną z najzdrowszych ryb słodkowodnych, co przekłada się również na jakość jego mięsa.

– Pstrąg jest nie tylko bogaty w wysokoprzyswajalne białko oraz kwasy tłuszczowe omega-3 i jest idealnym wyborem do zbilansowania diety. Ale jedząc go wybieramy w ten sposób polski produkt, który wspiera społeczności lokalne i ekonomię wielu regionów – dodaje Brodnicki, ambasador kampanii „Teraz pstrąg”.

Akwakultura jest bardzo istotny z punktu widzenia ochrony wodnych ekosystemów. Stanowi bazę do utrzymania bioróżnorodności w rzekach i jeziorach oraz zapewnienia rozrodu wielu gatunków ryb.

Jeszcze nie dodano komentarza!

Twój adres nie będzie widoczny publicznie.