Skip to main content

Masło z CO2

Trudno o lepszy pomysł: produkowanie masła z dwutlenku węgla, którego mamy w nadmiarze. Ponoć jest wyjątkowo kremowe. Bez udziału zwierząt, bez wykorzystania ziemi uprawnej i bez nawozów, hormonów i antybiotyków. Idealna opcja nie tylko dla wegan. 

Za całym tym przedsięwzięciem stoi startup Savor wspierany m.in. przez Billa Gatesa, który zachwycił się smakiem ich masła. Swój produkt reklamuje jako prawdziwy tłuszcz, a nie jego zamiennik. „Zaczynamy od źródła węgla, takiego jak dwutlenek węgla, i używamy odrobiny ciepła oraz wodoru, aby utworzyć łańcuchy, które następnie mieszamy z tlenem z powietrza, aby uzyskać tłuszcze i oleje, które znamy, kochamy i nad którymi się ślinimy. W ten sposób uzyskujemy bogate, zachwycające składniki bez cierpienia zwierząt, plantacji palmowych lub niebezpiecznych chemikaliów. Wszystko w najbardziej wydajny, najbardziej odporny, najmniej zanieczyszczający sposób znany nauce”, chwalą się twórcy Savor.

Produktem finalnym jest więc nie tylko masło, ale także oleje, a nawet łój wołowy. W przypadku tłuszczów zwierzęcych zespół koncentruje się na dopasowaniu sposobu, w jaki cząsteczki się topią. „To odwzorowuje zachowanie, które nazywa się wrażeniem w ustach, które ostatecznie jest bardzo istotne dla doznań smakowych związanych z jedzeniem”, w rozmowie z Fast Company mówi Kathleen Alexander, CEO i współzałożycielka Savor. Wykorzystując procesy sprawdzone w branży paliw syntetycznych firma chce zwiększy produkcję w swojej pierwszej fabryce.

Na pierwszy ogień idzie masło, bo ceny tłuszczy zwierzęcych są relatywnie najwyższe – kostka najtańszego masła w Walmarcie kosztuje 4,5 dolara za 16 uncji co w przeliczeniu daje około 8 zł za kostkę o wadze 200 gr (irlandzkie Kerrygold jest jednak dwa razy droższe, podczas gdy w Polsce można je kupić za 9 zł). W następnej kolejności Savor chce także sprzedawać łój wołowe i ew. smalec. Dalszy rozwój palety produktów uzależniony będzie od obniżenia kosztów procesu. Wówczas mogą pojawić się nie tylko oleje, ale także mleko i lody. Wszystkie produkty, w których tłuszcz odgrywa pierwszoplanową rolę.

/Fot: Ailin Zhang/Savor//

 

  

Jeszcze nie dodano komentarza!

Twój adres nie będzie widoczny publicznie.

Najpopularniejsze teksty

Akumulatory lepsze pod każdym względem

Domy pod termoforem

AI mocno odciska swój ślad węglowy

Rok za rokiem świat bije rekord ciepła

Upały przyspieszają starzenie

Solarny skuter