Skip to main content

Coraz więcej kucharzy i restauratorów ma świadomość, że należy ograniczać marnotrawstwo żywności w trakcie przygotowywania posiłków. Pojawiają się nawet restauracje zero waste. Dotychczas był to jednak raczej wyraz ekologicznych postaw. Teraz wiemy już, że to też znakomity interes: każda złotówka zainwestowana w lepsze wykorzystanie żywności w kuchni przynosi 7 złotych zwrotu.

To efekt badań przeprowadzonych w 12 krajach przez World Resources Institute do spółki z organizacją Champions 12.3. Wspólnie przeanalizowali dane finansowe ze 114 restauracji i wyliczyli tak wysoką stopę zwrotu, sięgającą siedmiokrotności nakładów. Pokazuje to jak w gruncie rzeczy niewiele trzeba zrobić, aby osiągnąć znaczące oszczędności.

Restauracje, które oszczędzały najwięcej jedzenia i pieniędzy zwykle podchodziły do sprawy bardzo systematycznie. Zaczynały od dokładnej analizy procesów w kuchni i tego jak wiele żywności się marnuje. Na dalszym etapie szukały sposobów na zmniejszenie zbędnych nadwyżek w przygotowywaniu posiłków, ale także lepszego wykorzystania surowców. W ten sposób mogli ograniczyć zakupy żywności.

Co ważne, w tego typu działaniach efekty przychodziły zwykle bardzo szybko: restauracje objęte badaniem zmniejszyły marnotrawstwo żywności średnio o 26 proc. już w ciągu pierwszego roku i o 58 proc. w ciągu trzech lat. To bardzo obiecujące wyniki, zwłaszcza w czasach, gdy restauratorzy zaczynają przykładać większą wagę do jakości zużywanych produktów, które są zazwyczaj droższe i więcej ważą w budżecie restauracji.

/Fot: VISITFLANDERS//


PRZECZYTAJ TAKŻE:

Jeszcze nie dodano komentarza!

Twój adres nie będzie widoczny publicznie.