Skip to main content

Choć wiele osób sięga po produkty bezglutenowe ze względów zdrowotnych, to jak pokazują nowe badania, zawierają one więcej cukru i mniej składników odżywczych niż zwykła żywność

Konsumenci coraz chętniej sięgają po produkty bezglutenowe i płacą za nie więcej. Robią to z dwóch powodów. Część z tych konsumentów jest faktycznie uczulona na gluten, ale większość robi to, bo tylko podejrzewają, że są uczulone albo robią to prewencyjnie. Większość osób wychodzi z założenia, ze jeśli dany produkt nie ma glutenu, to automatycznie jest bardziej zdrowy od swojego glutenowego z zamiennika. I są gotowi za nie płacić więcej. Tymczasem jak wykazał Sachin Rustgi, profesor nadzwyczajny biologii molekularnej na Uniwersytecie Clemson jest dokładnie na odwrót.   Produkty bezglutenowe  dostarczają zazwyczaj mniej białka, a więcej cukru i kalorii w porównaniu z alternatywami zawierającymi gluten. 

W badaniu porównano produkty bezglutenowe z ich odpowiednikami zawierającymi gluten, a wyniki wskazały, że wiele rzekomych korzyści ze stosowania produktów bezglutenowych — takich jak kontrola masy ciała i leczenie cukrzycy — jest przesadzonych. Obecnie wiele produktów bezglutenowych nie zawiera błonnika pokarmowego, białka i niezbędnych składników odżywczych . Producenci często dodają suplementy, aby to zrekompensować, ale włączenie błonnika pokarmowego podczas przetwarzania może utrudniać trawienie białka .

Ponadto produkty bezglutenowe zazwyczaj zawierają wyższy poziom cukru w ​​porównaniu z innymi produktami zawierającymi gluten. Długotrwałe przestrzeganie diety bezglutenowej wiąże się ze zwiększonym wskaźnikiem masy ciała, lub BMI, i niedoborami żywieniowymi . Produkty bezglutenowe w dużej mierze nie zawierają pszenicy, żyta, jęczmienia, a czasami owsa, które są bogatym źródłem arabinoksylanu , kluczowego polisacharydu nieskrobiowego. Arabinoksylan zapewnia kilka korzyści zdrowotnych , w tym promowanie korzystnych bakterii jelitowych, poprawę trawienia, regulację poziomu cukru we krwi i wspieranie zrównoważonej mikrobioty jelitowej.

Badanie wykazało również, że trudno znaleźć produkt bezglutenowy, który wyróżniałby się pod każdym względem odżywczym, na przykład wysoką zawartością białka i błonnika oraz niską zawartością węglowodanów i cukru. Wyjątkiem jest  bezglutenowy chleb z ziarnami, który zawiera znacznie więcej błonnika — 38,24 grama na 100 gramów — niż jego odpowiedniki zawierające gluten . Jest to prawdopodobnie spowodowane wysiłkami producentów, aby rozwiązać niedobory błonnika poprzez stosowanie składników, takich jak pseudozboża, takie jak hydrokoloidy amarantusa i komosy ryżowej (rozpuszczalne w wodzie makrocząsteczki stosowane w bezglutenowych wypiekach z mąki komosy ryżowej).

Termin dieta bezglutenowa stał się modnym słowem, podobnie jak dieta organiczna , i jest obecnie częścią codziennego życia wielu osób, często bez pełnego zrozumienia jej rzeczywistych korzyści. Podczas gdy dieta bezglutenowa jest medyczną koniecznością dla osób wrażliwych na gluten, choroby zwanej celiakią , lub dla osób z alergią na pszenicę, inni przyjmują dietę bezglutenową ze względu na postrzegane korzyści zdrowotne lub dlatego, że jest to trend.

W 2024 r. globalny rynek produktów bezglutenowych wyceniono na 7,28 mld dolarów , a prognozuje się, że do 2032 r. osiągnie on wartość 13,81 mld dolarów.  Około 25% populacji USA spożywa produkty bezglutenowe . Ta liczba jest znacznie wyższa niż 1% osób z celiakią i jeszcze niższy odsetek osób z alergią na pszenicę .

Najpopularniejsze teksty

Elektrownia geotermalna

Spalinowa kontrofensywa

Mamy pełnowymiarowy kryzys wodny

Wolność dla drzew

Energia słoneczna wygra świat