Skip to main content

Dla weganina wejście do sklepu mięsnego przy First Avenue w Minneapolis musi być sporym zaskoczeniem. Na ladach leżą przygotowane pulchne steki nakrapiane przyprawą z łodygi pepperoni, plastry bekonu z glazurą klonową, siekane kurczaki czy piętrzące się klopsiki w czerwonym sosie. To nie są potrawy, do których przyzwyczajone są osoby nie jedzące mięsa, a jednak wszystkie one choć do złudzenia przypominają mięso (również w smaku) są pochodzenia roślinnego. To pokazuje jaką rewolucję przeszła branża producentów syntetycznego mięsa – w ciągu pięciu lat ich produkty stały się realną alternatywą dla wegan i wegetarian. 

Symbole, tej rewolucji są burgery od Beyond Meat, które sześć lat temu trafiły na półki sieci sklepów Walmart, zaskakując swoim smakiem i konsystencją nawet zapalonych mięsożerców. Zainteresowanie nowym produktem było tak duże, że po wegetariańskich burgerach pojawiły się alternatywy dla koreańskich żeberek, kanapek z indykiem, suszonego mięso Cajun czy porchetty. Rewolucja trafiła pod strzechy bo szybko się okazało, że syntetyczne mięso wytwarzać mogą nie tylko wielki koncerny wyposażone w specjalne laboratoria, ale również takie małe podmioty jak Herbivorous Butcher zaopatrujący w wegetariańskie alternatywy lokalne sklepy w Minneapolis, Jak tłumaczą współzałożyciele firmy, rodzeństwo Aubry i Kale Walch wszystko zaczęło się kilka lat temu, kiedy będąc wegetarianami czuli się coraz bardziej zmęczeni jedzeniem tofu, najpopularniejszym wówczas zamiennikiem mięsa. Zaczęli eksperymentować ze stworzeniem kiełbasy pochodzenia roślinnego i się udało. Zorientowali się, że to jest łatwiejsze niż im się wydawało, opracowali więc żeberka domowe i suszone mięso teriyaki, pochodzenia roślinnego. 

Rewolucja się nakręca. W zeszłym roku firma Eat Just (która zaczynała od wegańskich  majonezów) ruszyła się ze sprzedażą w Singapurze nuggetsów z kurczaka wykonanych z hybrydowej mieszanki białka roślinnego oraz sztucznie wyhodowanych komórek. Tego typu produktu mają szansę umasowić zamienniki hodowanego mięsa.

Jeszcze nie dodano komentarza!

Twój adres nie będzie widoczny publicznie.

Najpopularniejsze teksty

Miasta zielone – śródmiejskie farmy

4 firmy, które wyławiają CO2 z oceanu

Kiedy przyjdzie kolej na wodór

Energetyka wiatrowa wkracza do miast